zondag 27 mei 2012

Focaccia met knoflook en tuinkruiden


Eindelijk zomer! Op zo'n heerlijke dag met een etappe van de avondvierdaagse in het vooruitzicht, moet je niet te moeilijk willen doen. Daarom een oud beproefd recept van een tuinkruidenpizza gecombineerd met het recept voor een focaccia. Allebei afkomstig uit "De nieuwe Italiaanse keuken" een speciale uitgave van Tip Culinair uit 1999. Gecombineerd met een witlofsalade hebben we lekker buiten aan onze picknicktafel zitten eten.

Ingrediënten
300g bloem
10g gist
kleine tl zout
lauwwarm water
een handjevol tuinkruiden fijngehakt (tijm, oregano, salie, bieslook)
twee teentjes knoflook
olijfolie
De bloem met het zout, de gist, een scheut olijfolie en iedere keer een beetje lauwwarm water kneden tot je een soepel deeg hebt. Ik gebruik hiervoor mijn kitchenaid staande mixer, maar het kan ook met de hand. Het deeg als het klaar is een uur laten rijzen op een lekker warm plekje. Ondertussen de tuinkruiden met de uitgeperste tenen knoflook mengen. Hier olijfolie bij doen tot je een vrij dik stevig mengsel hebt. Wanneer je teveel olie toevoegt, loopt het van je brood je oven in. Oven voorverwarmen op 220 graden. Het deeg als het gerezen is voorzichtig een beetje uitrekken en plat maken tot je een rechthoekig lap hebt. Het is niet erg als die niet overal even dik is. Zorg wel dat je niet door het deeg heen kan kijken. Het kruidenmengsel er overheen verspreiden en het brood in ongeveer 20 minuten bakken tot het goudbruin is en hol klinkt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten